Za uspešan uzgoj manga u saksiji veoma je bitno naći odgovarajuće sadnice.Razmnožavanje putem semena manga nije najbolja ideja, zbog toga što mu u tom slučaju može biti potrebno i do osam godina da bi doneo plod, a čak ni tada nije zagarantovano da će voća uopšte biti, i u kom varijetetu. Bolje je kupiti sadnice ili mladu biljku. Postoji puno vrsti manga, pa je najbolje da se raspitate kod uzgajivača i tražite patuljastu vrstu, koja dobro uspeva u saksiji.
Patuljasto mango drvo može izrasti 2-4 metra u visinu, i pogodno je za saksiju.
Mango posadite u saksiju koja je pogodna za tu veličinu biljke i redovno je prilagođavajte, kako drvo raste.
Najbolje vreme za sađenje manga je u proleće, ali to se može razlikovati od vrste do vrste.
Presađenom mango drvetu potrebno je oko tri godine, da donosi plodove. U prvih 3-5 godina, ono raste i daje manje cvetova i voća. Drvo postaje produktivnije nakon pete godine od presađivanja. Ipak kod nas se mnogi ljudi opredeljuju za uzgoj manga u kući kao ukrasne biljke i plodovi ih mnogo ne zanimaju.
Mangu je potrebna zemlja koja se dobro cedi, bogata organskom materijom koja će se lako osušiti
Ako ste zainteresovani za uzgoj manga u saksiji moraćete da mu obezbedite dnevno svetlo u sobi i tokom zime. Mangu je potrebno puno sunca za lep rast.
Tokom prve godine, redovno zalivajte biljku. Nakon toga, zalivajte je kada gornjih 5 centimetara zemlje postane suvo. Tokom faze cvetanja i proizvodnje plodova, potrebno je malo više vode.
Čupkanje lišća podstiče žbunastiji rast kod manga. Često orezivanje nije potrebno, ali treba odseći grane koje se suše i odumiru, a treba paziti i na oblik. Orezivanje može smanjiti doprinos plodova u narednim godinama. Za uzgoj manga kao ukrasnog drveta rezidba treba da bude prilagođena prostoru u kome se nalazi.
Nakon cvetanja, mango sazreva tokom sledeća 2-4 meseca, u zavisnosti od vremena i vrste koju gajite. U toplim i vlažnim klimama, voće brzo sazreva. Uberite ga sa drveta kada počne slatko da miriše.

Uzgajanje Papaye

Uzgajanje Papaye

Papaja kod nas odlicno uspeva u vecim sakisjama,samo što preko zime mora da se unosi u kucu.Plodovi mogu biti teški

Pročitajte više
Gajenje Marakuje

Gajenje Marakuje

Južno i suptropsko voće sve više je popularno na domaćem tržištu. Posebno su egzotične vrste poput marakuje interesantnije kupcima. Ipak,

Pročitajte više
Japanska Trešnja

Japanska Trešnja

U Japanu postoji izreka da jedan celi život nije dovoljan da se pronađe idealan trešnjin cvet, jer su po lepoti

Pročitajte više
© Rasadnik Mango | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll