Akcija!

Original price was: 1,000 рсд.Current price is: 800 рсд.

  • Starost sadnice: 2 godina
  • Klasa sadnice: Prva
  • Visina sadnice: 1,60 m
  • Za poručivanje  telefonom pozovite:  063/292-601

Nema na zalihama

Opis

Sadnice Drena

Dren (Cornus mas), pripada porodici Cornaceae ili drenova. Poznat je i po nazivima drenjina, bila svibovina, crveni drijenak, drenak, drenić, drenjula, drinika, drenovina, rumeni dren, šupaljka.

Vrsta Cornus alba raste u gradskim sredinama. Iako kod nas za sada ne postoji intenzivno gajenje drena, na tržištu se nalazi širok spektar različitih proizvoda i prerađevina dobijenih od njegovog ploda.

Samonikli grm koji raste svuda

Dren je listopadni grm ili niže drvo, visine do 6 m, zaobljene i guste krošnje. Mlade grančice su zelenosmeđe boje i blago dlakave. Listovi su jajasti i stoje nasuprot dugim, izvučenim vrhovima. Cvetovi drena su žuti i pojavljuju se pre listanja, sabrani u štitaste cvasti. Dren cveta u februaru i martu.

Može da raste svuda, ali je najviše zastupljen na suvim, sunčanim i kamenitim stranama svetlih listopadnih šuma u zajednici s drugim grmljem i šibljem. Dren može biti rasprostranjen i na 1.300 m nadmorske visine. Plod je duguljasta koštunica, crvene boje, prijatnog, kiselkastog ukusa, a dozreva početkom jeseni. Beru se zreli plodovi i kora drveta, koja se suši na suncu ili umerenoj toploti.

Prinos samoniklog drena, u prirodi, je oko 10 kg po biljci, ali savremenim istraživanjima u oplemenjavanju i selekciji, stvoreni su kultivari drena čiji je prinos 20-50 kg po biljci. Na površini od jednog hektara, uz 750-2.400 biljaka, to iznosi oko 20.000-25.000 t/ha. Vrlo je otporan na bolesti i štetočine, pa je idealan za ekološko gajenje.

Idealan za eko uzgoj i daje obilne prinose

Razmnožavanje je najuspešnije kada se obavi kalemljenjem, na spavajući pupoljak, krajem jula i početkom avgusta. Moguće je razmnožavati ga i položenicama kada pupoljci nabubre, što se radi krajem marta i početkom aprila, ali i tokom jeseni.

Dren ima veliku hortikulturnu ulogu. Zbog svog zanimljivog izgleda on traje kroz više sezona u godini. Već u kasnu zimu i rano proleće (od februara do aprila), dren počinje da cveta, pre drugih biljaka, pa njegovi zlatnožuti cvetovi pružaju očaravajući prizor. Krajem leta i početkom jeseni, na mesto cvetova dolaze zreli, crveni plodovi, koji imaju i estetsku vrednost.

Jesenja boja listova nije naročito zanimljiva. Dren se može saditi samostalno, u grupama, kao zaštita od vetra, živica, za sprečavanje erozije, ali i kao granica između imanja. Zbog izuzetne sposobnosti za prilagođavanje i skromnih zahteva za rast, na manjim površinama vrste Cornus mogu da postanu invazivne, tako da je potrebno obratiti pažnju na njihovo širenje.

Ulje, zamena za kafu i čaj od drena

Plod i kora se piju kao čaj, kao lek protiv bolesti creva i groznice, protiv proliva. Od zrelih plodova priprema se ukusan pekmez, voćni sok i vino. Od plodova drena peče se rakija. Od semenki se može dobiti vrlo mala količina jestivog ulja. Pržene, a zatim i mlevene semenke mogu da se koriste kao zamena za kafu.

U svetu trenutno pokušavaju da popularizuju upotrebu i konuzmaciju drena zbog njegovog povoljnog uticaja na zdravlje i visoke prehrambene vrednosti. Plodovi drena sadrže veliku količinu antioksidanasa koji stvaraju zaštitu od štetnih slobodnih radikala. Oni su povezani s nižom učestalošću i nivoom smrtnosti koju uzrokuju tumori i bolesti srca. Antocijani, iz plodova, imaju antioksidaciona i protivupalna svojstva. Dren, takođe, sadrži i šećere, sluz, organske kiseline, pektine. Veoma je bogat izvor vitamina C, pa u zavisnosti od genotipa i porekla, može da sadrži i do dva puta veću količinu tog vitamina od npr. ploda narandže.

Bogat izvor zdravlja

Za pripremu džema je potrebno: 2 kg plodova drena, 0,5 kg šećera. Zrele plodove drena treba oprati, staviti u široku posudu i zagrevati na laganoj vatri dok ne omekšaju i odvoje se od koštice. Dobijenu masu zatim treba ispasirati, a potom pomešati sa šećerom. Kuvati uz neprekidno mešanje do poželjne gustine. Čiste tegle najpre treba zagrejati, pa u njih sipati džem dok je još vruć. Otvorene tegle s džemom ostavimo da odstoje jedan dan, a drugog dana ih zatvaramo dvostrukim celofanom.

Sok od drena priprema se od 1 kg plodova, 200 g šećera i 0,5 dcl vode. Plodove drena treba oprati i očistiti, preliti vodom i zagrevati na laganoj vatri. Kuvati još nekoliko minuta, nakon što smesa provri, a onda propasirati, dodati šećer i ponovo nastaviti kuvanje. U zagrejane flaše zatim treba uliti vrući sok, začepiti, umotati u krpe i ostaviti da se ohladi.

Džem od drena, kao lek za probavne probleme, priprema se od jednake količine plodova drena i šećera. Smesu je potrebno kuvati uz neprekidno mešanje 2 sata, drvenom kašikom, pa potom sipati u zagrejane tegle.

Drvo drena, zbog njegove tvrde i teške strukture, može da posluži za razne namene. Može biti iskorišćeno za izradu merdevina, delove za alat i ostale proizvode načinjene od drveta. Zbog svog ranog cvetanja dren je odlična paša za pčele koje već tada polako počinju da izlaze na otvoreno.

Niste sigurni da je ova sorta pravi izbor za Vas? Pogledajte i ostale sorte iz ove grupe koje imamo u ponudi, kliknite ovde.

  • Dostava se vrši kurirskim službama a plaćanje je pouzećem.
  • U slučaju većih porudžbina moguć je popust, pozovite nas za više informacija.
  • Garancija na sortu – ono što naručite, to i dobijete. U slučaju da neku sortu nemamo na stanju to će Vam biti naglašeno.

Posetite nas i na društvenim mrežama i pogledajte recenzije zadovoljnih kupaca

Facebook

Instagram

Sadnice su u prvoj klasi kvaliteta,prevoz robe do kupca obezbedjen za veće porudžbine.

Za svako pitanje stojimo na raspolaganju na broju telefona 063/292-601 tako da nas možete kontaktirati preko celog dana. Hvala

© Rasadnik Mango | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll