Akcija!

Original price was: 1,200 рсд.Current price is: 1,000 рсд.

Opis

Lovor se koristi kao dodatak jelima, kojima daje ugodnu aromu, a vadi se pre posluživanja. Takođe, utiče na smirivanje želuca i olakšavanje nadutosti, a podstiče aktivnost imunološkog sistema. Lovorovo se ulje koristi za ublažavanje reumatskih tegoba.

Lovorov list se često koristi kao dodatak za supe i soseve — međutim, neretko u receptima stoji da uklonite lovorov list pre nego što jelo poslužite. Zbog toga se možete zapitati da li je lovorov list jestiv i ima li koristi za zdravlje

Ловоров лист и укусан и здрав, а ево и због чега

Lovorov list i ukusan i zdrav, a evo i zbog čega

Lovor se gaji vekovima a koristi se u medicinske svrhe i u svetskim kuhinjama, jer ima karakterističan, pikantan ukus i miris kojima obogaćuje meso, supe i variva. Koristi se čak i kao sastojak kolonjske vode poznate kao lovorov rum.

Lovorov list takođe možete pronaći i u kozmetici, posebno u sapunima i deterdžentima.

Ipak, lovorov list može da pomogne i kod nekih zdravstvenih tegoba kao što su gasovi i nadimanje, i oštećenja zbog slobodnih radikala zahvaljujući prisustvu antioksidanasa. Postoje čak i neki dokazi da može pomoći u lečenju peruti, bolova u mišićima i zglobovima, kožnih infekcija.

Lovorov list dostupan nam je svež i sušen ili mleven, u prahu. Turski lovorov list je najčešće korišćena vrsta.

Specifičan miris i ukus potiče od esencijalnog ulja ove biljke, koje čini oko dva procenta njene težine.

Najčešće se prilikom kuvanja koristi osušen ceo list, koji se uklanja pre serviranja, pošto celi listovi mogu predstavljati opasnost od gušenja.

Ловор води порекло са Медитерана

Ловор води порекло са Медитерана

Lovorovo lišće ima malo kalorija i mnogo vitamina i antioksidanasa, uključujući vitamin A i polifenole. Jedna supena kašika (približno 1,8 grama) izmrvljenog lovorovog lista sadrži oko 5,5 kalorija, 1,5 miligrama ugljenih hidrata, pola miligrama vlakana, ukupnih masti 0,2 miligrama. Natrijuma je 0,4 miligrama, mangana 0,1 miligram, gvožđa 0,8 miligrama.

Lovorov list, uključujući njegovo eterično ulje, poseduje antiinflamatorne, antimikrobne i antioksidativne prednosti zbog antioksidanasa i drugih zaštitnih jedinjenja koja se nalaze u biljci. Ova biljka sadrži više od 80 identifikovanih jedinjenja, uključujući polifenole, eukaliptol, cineol, sabinen i linalol.

Jedna studija sprovedena na Poljoprivrednom i tehničkom državnom univerzitetu Severne Karoline fokusirala se na antimikrobne i antioksidativne aktivnosti specifičnih eteričnih ulja belog pelina, geranijuma sa mirisom ruže i ulja lovora na sveže proizvode protiv opasnih bakterija, uključujući salmonelu i ešerihiju koli. Sva tri eterična ulja su pokazala antioksidativna svojstva, a najveća aktivnost se javlja u esencijalnom ulju lovora.

Lovor može sprečiti pojavu kandide i pomoći u zarastanju rana. Takođe, pokazalo se da lovorov list ima antifungalna svojstva, prema nekoliko studija.

© Rasadnik Mango | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll