Akcija!

Originalna cena je bila: 800 рсд.Trenutna cena je: 700 рсд.

  • Starost sadnice: 2 godine
  • Klasa sadnice: Prva
  • Visina sadnice: 1.20m
  • Za poručivanje  telefonom pozovite:  063/292-601

Nema na zalihama

Opis

Kuglasta Stablašica  je svakako kraljica bašte. Svojom specifičnošću, dekorativnošću i izuzetnom lepotom dominiraju svakim prostorom u kom se nađu. Mogu se saditi pojedinačno, u redovima ili u kombinaciji sa poleglim četinarima ili niskim šimširom, patuljastim ružama ili polijantama pri čemu stablašica zauzima centralnu poziciju. Veoma su pogodne za sadnju u vrtovima ali i u urbanim prostorima, u saksijama, na terasama, ispred reprezentativnih ulaza, lokala.

SADNJA RUŽA STABLAŠICA:

Izvaditi ruže iz kese u kojoj su bile zapakovane

Iskopajte rupu 40x40x40cm okvirno.

Tako pripremljenu sadnicu postaviti na sredinu rupe, ravnomemo rasporediti koren i potom vratiti zemlju u rupu, vodeći računa da mesto kalemljenja bude 2-3 cm ispod nivoa zemlje.

ĐUBRENJE RUŽA:

Fosforno đubrivo je dobro za sve ruže pa i ruže stablašice.
Rastvori se jedna šaka (ili jedna supena kašika) na 6L vode i tim rastvorom se ruže zalivaju jednom mesecno. 6L rastvora je dovoljno za 6 ruza. Znači litar po ruži.

Kada ih posadite zalivajte ih često da se ne osuše dok se ne prime lepo.

Nega ruža se sastoji u okopavanju, prihrani, zaštiti od bolesti i štetočina (prskanju) i letnjoj rezidbi.

OREZIVANJE STABLAŠICA

Kod kuglastih stablašica već u prvoj godini počinjete sa orezivanjem. Precvetale cvetove tokom sezone redovno uklanjajte.

Da sneg ne bi polomio stablo, u jesen se kuglaste forme orezuju kao čajevke. U proleće se uklanjaju oštećene, izmrzle, osušene grane i grane koje se razvijaju prema sredini bokora. Glavne mladice se skraćuju na 20 do 25 cm, a bočne za trećinu.

Kod padajućih formi ruža samo se uklanjaju stare grane.

Mladice iz te sezone ne bi trebalo orezivati. Grane skratite na pola. U toku leta odstranjuju se precvetali cvetovi, ispod vršnih listova. Nakon nekoliko godina počinje se sa podmlađivanjem i uklanjanjem starih grana.

Kao što i sami vidite, orezivanje je obavezno kod svih vrsta ruža. Pored toga važno je da redovno okopavate zemlju oko njih, a ne da dozvolite da rastu u korovu. Prihranjujte ih bar dva puta godišnje.

 

Ruže stablašice ne zahtevaju drugačiju negu u odnosu na ostale vrste ruža, osim što je potrebno:
– krošnju ruže stablašice zaštititi preko zime (papirom, najlonom, jutenom vrećom i sl.) kako se ne bi smrznula
– osigurati potporu (štap zabijen u zemlju) kako bi ruže stablašice zaštitili od lomljenja (usled vetra, težine krošnje i sl.).

Kuglasta Stablašica – visina kalema je na 1,2m.
Sadnica je dvogodišnja.
Širina krošnje oko 70cm, okrugle krošnje.

© Rasadnik Mango | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll