2,000 рсд

  • Starost sadnice: 2 godine
  • Klasa sadnice: Prva
  • Visina sadnice: 100 cm
  • Za poručivanje  telefonom pozovite:  063/292-601

Nema na zalihama

Opis

Indijska banana – Asimina triloba 100 cm

Mango, ananas i banana u jednoj ‘biljci’ Asimina (Asimina triloba L.) je višegodišnja biljka poreklom iz Severne Amerike. Poznata je i kao indijska banana, Pav-Pav.UzgojAsimina je uopšte retka vrsta. Spada u listodapadne vrste sa velikim listovima. Zahteva bogata humusna zemljišta, ali raste i na drugim tipovima zemljišta (izuzev na kiselim). Poželjno je dodati prilikom sadnje što više organskog đubriva i hraniva kako bi mogla da nesmetano raste..

Prvih par godina Asimina raste sporo, a s vremenom, kako joj raste koren, srazmerno raste i sadnica. U početku je potrebno da ima i neki vid potpore da se ne bi stablo lomilo. Jako je bitno da bude posađena na mestu gde nema popodnevnog sunca. Ukoliko je izložena celodnevnom suncu obavezno dolazi do ožegotina.Oblik uzgoja sami određujete – kao žbun može rasti 2.5-3 metra, a kao drvo čak i do 5 m.Poznato je da je otporna na niske zimske temperature (do -30°C), ali u prvim godinama kao i kod Shisandre, preporučljivo je da se pred zimu osigura adekvatnim agrotekstilom, malčom, lišćem ili slamom.

Biljka cveta u aprilu, tamnim ljubičastim cvetovima. Rađa minimum tri godine posle sadnje. Nakon oprašivanja rastu grozdaste cvasti pa se razvija plod koje se kreće od 7 do 15 cm. Plodovi su kao kod manga, sa zelenom kožom koja pri zrenju prelazi u žutu boju, obično do kraja semptembra. Plodovi mogu težiti do 0,5 kg. Meso ima sladak ukus i podseća na mešavinu banane, manga i ananasa. Voće može da se bere direktno sa drveta ili možete sačekati da samo padne na zemlju.Lečenje i upotrebaPlodovi su bogati ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima.

Asimina za sada ni kod nas ni u regionu nema poznatih štetočina i bolesti. Listovi su poznati kao prirodni insekticid. Natopljeni u vodi deluju protiv krompirove zlatice, nematoda i drugih štetočina. Kako da napravite sprej od lišća asimine?Pokupite lišće u jesen, žute i pred opadanje. Lišće se potpuno osuši – na primer, u kartonskoj kutiji.

Dve pune kašike suvog, smrvljenog lišća sipati u 2 litra tople vode. Sve zajedno ostaviti da se natopi nekoliko dana (idealno 7-10) kako bi se dobila braon suspenzija.

Procediti i čuvati na tamnom i hladnom mestu do proleća. Na proleće samo sipajte u prskalice i primenite.Tokom natapanja iz listova se izluči asimicin, koji je prirodni insekticid. Čak su i Indijanci to koristili kao zaštitu od krompirove zlatice, da zaštite svoje konje protiv komaraca i slično.
Radi bolje oplodnje potrebno je imati vise sadnica.

© Rasadnik Mango | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll