Sadnice jabuke Petrovače
Jabuka Petrovača je stara i cenjena sorta koja važi za jednu od najranijih letnjih jabuka na našim prostorima. Plodovi sazrevaju već krajem juna i početkom jula, pa je ovo prva prava domaća jabuka koja stiže na trpezu.
Plod je srednje krupan, okruglast, sa tankom i glatkom pokožicom. U fazi zrelosti preovladava žućkasta do crvenkasta boja, dok je meso belo, sočno i prijatno osvežavajuće, blago kiselkastog ukusa. Petrovača je omiljena za svežu potrošnju, ali se koristi i za pravljenje kompota i drugih domaćih prerađevina.
Stablo je srednje bujno, dobro podnosi različite tipove zemljišta i relativno je otporno na bolesti. Zbog ranog sazrevanja, plodovi se ne čuvaju dugo, već se konzumiraju sveži.
Osobine sorte:
Vreme zrenja: kraj juna – početak jula
Plod: srednje krupan, žuto-crven, osvežavajućeg ukusa
Upotreba: za svežu potrošnju i preradu
Stablo: srednje bujno, prilagodljivo različitim uslovima
Sadnice jabuke Petrovače su odličan izbor za ljubitelje ranih letnjih sorti i tradicionalnih ukusa.