300 рсд

Opis

Sadnice Ruzmarina

Ruzmarin (lat. Rosmarinus officinalis) je višegodišnja žbunasta biljka koja potiče iz porodice usnatica, a vrste koje su mu srodne jesu: majčina dušica,lavanda, nana,žalfija itd. Mediteranskog je porekla ali se danas takođe uzgaja i u SAD-u, Meksiku i Engleskoj.

Naziv je dobio od latinske reči ros što u prevodu na srpski jezik znači rosa i marinus što znači more. U direktnom prevodu sa latinskog znači lekovita morska rosa. Naziv je dobio po tome što mu najviše pogoduje vlaga koju vetar donosi sa mora.

Sadnice ruzmarina imaju uspravne, drvenaste i snažno razgranate grane koje mogu da dostignu visinu i do 2 m. Listovi ruzmarina su položeni u odnosu na granu, imaju dužinu od 2 – 3 cm, a širinu od 2 – 4 mm. Gornja strana lista ima tamno zelenu boju, a naličje je dlakavo i ima sivkasto belu boju. Ruzmarin takođe ima i cvetove koji se nalaze na malim peteljkama, pršljenasto su smešteni u rubovima listova. Cvetovi mogu biti svetlo plave ili bele boje. Plod ruzmarina predstavljaju dva mala smeđa oraha. Ono po čemu je ruzmarin najprepoznatljiviji je svakako njegov aromatičan miris.

© Rasadnik Mango | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll