Sumske jagode su samo jedna od 400 do sada poznatih vrsta jagoda u svetu. Svaka od tih jagoda ima svoje lekovite moci ali narodna medicina u lekovite svrhe najradje preporucuje sumske jagode. Iako su plodovi obicne sumske jagode znatno sitniji od domace gajene jagode, treba znati da u sebi ipak sadrze mnogo vecu koncentraciju hranljivih i lekovitih materija. Zbog svog prelepog izgleda, mirisa i ukusa sumska jagoda spada u najomiljenije divlje biljke.
Sumske jagode moguce je brati od maja do avgusta. Ovo voce bogato je C vitaminom u toj meri da jedna saka sumskih jagoda zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom. Pored toga sadrzi vitamine B grupe, vitamin E, karoten, flavonoide, gvozdje, kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan… Samo prisustvo mangana u jagodama povoljno utice na kompletan metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i kostanu masu.