Vinova Loza Smederevka
Vinova Loza Smederevka

200 рсд

Dostupno za avansnu kupovinu

Vinova Loza Smederevka

200 рсд

Dostupno za avansnu kupovinu

Vinova Loza Smederevka

Vinova Loza Smederevka se smatra autohtonom sortom Srbije. Vrlo je rodna sorta. Grozd je srednje krupan do krupan težine 150-300g, kupast, poluzbijen.

Bobica je krupna, okrugla ili blago izdužena, svetlozeleno žute boje na ukusu je malo nakisela. Srednje je otporna na bolesti i dosta osetljiva na niske temperature.

Nije posebno zahtevna u smislu zemljišta. Dozrevanje: Početak oktobra.

Smederevka vinova loza vinske sorte se smatra autohtonom sortom Srbije, mada je često nazivaju i balkanskom sortom zbog njenog rasprostranjenog uzgoja širom Balkana.

Ova sorta ima nekoliko sinonima kao što su Belina, Dimjat, Semendra i Dartanija, što svedoči o njenoj širokoj rasprostranjenosti i istorijskom značaju u različitim regijama.

Čokot Smederevke karakteriše srednja do jaka vegetativna snaga, što znači da vinova loza može da raste snažno i da proizvede značajne prinose.

Njeni cvetovi su hermafroditni, što znači da imaju i muške i ženske reproduktivne organe, omogućavajući dobru i redovnu oplodnju bez potrebe za dodatnim oprašivačima.

Ovo je velika prednost u vinogradarstvu, jer garantuje stabilne prinose iz godine u godinu.

Grozdovi Smederevke su krupni, ponekad čak i veoma krupni, sa težinom koja se kreće od 150 do 350 grama.

Ovi grozdovi su srednje zbijeni, a često i rastresiti, što omogućava bolji protok vazduha među bobicama i smanjuje rizik od razvoja bolesti poput plamenjače i pepelnice.

Ova otpornost na bolesti čini Smederevku atraktivnom za vinogradare koji teže održivom uzgoju.

Zrna grožđa su krupna, ovalna i žuto-zelene boje, dok na osunčanoj strani poprimaju ćilibar boju. Sok od grožđa je bezbojan i ima neutralan miris, što omogućava široku primenu u vinogradarstvu.

Smederevka sazreva veoma kasno, u četvrtoj epohi sazrevanja grožđa, što znači da se berba odvija kasno u sezoni.

Ova kasna berba može biti korisna za razvoj kompleksnijih aroma u vinu, jer grožđe ima više vremena da razvije šećere i druge komponente.

Ova sorta spada u grupu veoma rodnih sorti, što znači da daje obilne prinose. Može se uzgajati na svim uzgojnim oblicima i može se rezati kratko, što je čini fleksibilnom za različite metode uzgoja. Međutim,

Smederevka je osetljiva na plamenjaču i pepelnicu, dve uobičajene bolesti vinove loze, dok je na botritis otpornija. Nije naročito otporna na zimske mrazeve, pa zahteva pažnju tokom hladnijih meseci. Ovo može predstavljati izazov za vinogradare u područjima sa oštrijim zimama.

Šećerni sadržaj zrna varira od 16% do 20%, dok ukupne kiseline iznose od 5 do 7 g/l. Vina proizvedena od Smederevke su sveža, laka i prijatnog ukusa, često se koriste za kupažu, što znači da se mešaju sa drugim vinima radi poboljšanja svežine i balansa.

Smederevka se koristi za proizvodnju mladih, laganih vina koja su idealna za konzumaciju tokom toplijih meseci, ali se može koristiti i za proizvodnju baznih vina za penušavce.

Zbog svojih karakteristika, Smederevka je važna sorta za vinogradare i vinare na Balkanu, pružajući osnovu za raznovrsne stilove vina.

Njena otpornost na određene bolesti, kombinovana sa visokom produktivnošću i fleksibilnošću u uzgoju, čini je nezaobilaznom sortom u mnogim vinogradima.

Njeni neutralni aromatski profili omogućavaju vinarima kreativnu slobodu u mešanju i prilagođavanju vina različitim tržištima i ukusima.

Smederevka je takođe važna za očuvanje vinogradarske tradicije na Balkanu, doprinoseći regionalnoj autentičnosti i bogatstvu vinske kulture.

Niste sigurni da je ova sorta pravi izbor za Vas? Pogledajte i ostale sorte iz ove grupe koje imamo u ponudi, kliknite ovde.

 

Facebook

Instagram

Pogledajte celi asortiman sadnica Tropskog Voća.