Vinova Loza Smederevka
Vinova Loza Smederevka se smatra autohtonom sortom Srbije. Vrlo je rodna sorta. Grozd je srednje krupan do krupan težine 150-300g, kupast, poluzbijen.
Bobica je krupna, okrugla ili blago izdužena, svetlozeleno žute boje na ukusu je malo nakisela. Srednje je otporna na bolesti i dosta osetljiva na niske temperature.
Nije posebno zahtevna u smislu zemljišta. Dozrevanje: Početak oktobra.
Smederevka vinova loza vinske sorte se smatra autohtonom sortom Srbije, mada je često nazivaju i balkanskom sortom zbog njenog rasprostranjenog uzgoja širom Balkana.
Ova sorta ima nekoliko sinonima kao što su Belina, Dimjat, Semendra i Dartanija, što svedoči o njenoj širokoj rasprostranjenosti i istorijskom značaju u različitim regijama.
Čokot Smederevke karakteriše srednja do jaka vegetativna snaga, što znači da vinova loza može da raste snažno i da proizvede značajne prinose.
Njeni cvetovi su hermafroditni, što znači da imaju i muške i ženske reproduktivne organe, omogućavajući dobru i redovnu oplodnju bez potrebe za dodatnim oprašivačima.
Ovo je velika prednost u vinogradarstvu, jer garantuje stabilne prinose iz godine u godinu.
Grozdovi Smederevke su krupni, ponekad čak i veoma krupni, sa težinom koja se kreće od 150 do 350 grama.
Ovi grozdovi su srednje zbijeni, a često i rastresiti, što omogućava bolji protok vazduha među bobicama i smanjuje rizik od razvoja bolesti poput plamenjače i pepelnice.
Ova otpornost na bolesti čini Smederevku atraktivnom za vinogradare koji teže održivom uzgoju.
Zrna grožđa su krupna, ovalna i žuto-zelene boje, dok na osunčanoj strani poprimaju ćilibar boju. Sok od grožđa je bezbojan i ima neutralan miris, što omogućava široku primenu u vinogradarstvu.
Smederevka sazreva veoma kasno, u četvrtoj epohi sazrevanja grožđa, što znači da se berba odvija kasno u sezoni.
Ova kasna berba može biti korisna za razvoj kompleksnijih aroma u vinu, jer grožđe ima više vremena da razvije šećere i druge komponente.
Ova sorta spada u grupu veoma rodnih sorti, što znači da daje obilne prinose. Može se uzgajati na svim uzgojnim oblicima i može se rezati kratko, što je čini fleksibilnom za različite metode uzgoja. Međutim,
Smederevka je osetljiva na plamenjaču i pepelnicu, dve uobičajene bolesti vinove loze, dok je na botritis otpornija. Nije naročito otporna na zimske mrazeve, pa zahteva pažnju tokom hladnijih meseci. Ovo može predstavljati izazov za vinogradare u područjima sa oštrijim zimama.
Šećerni sadržaj zrna varira od 16% do 20%, dok ukupne kiseline iznose od 5 do 7 g/l. Vina proizvedena od Smederevke su sveža, laka i prijatnog ukusa, često se koriste za kupažu, što znači da se mešaju sa drugim vinima radi poboljšanja svežine i balansa.
Smederevka se koristi za proizvodnju mladih, laganih vina koja su idealna za konzumaciju tokom toplijih meseci, ali se može koristiti i za proizvodnju baznih vina za penušavce.
Zbog svojih karakteristika, Smederevka je važna sorta za vinogradare i vinare na Balkanu, pružajući osnovu za raznovrsne stilove vina.
Njena otpornost na određene bolesti, kombinovana sa visokom produktivnošću i fleksibilnošću u uzgoju, čini je nezaobilaznom sortom u mnogim vinogradima.
Njeni neutralni aromatski profili omogućavaju vinarima kreativnu slobodu u mešanju i prilagođavanju vina različitim tržištima i ukusima.
Smederevka je takođe važna za očuvanje vinogradarske tradicije na Balkanu, doprinoseći regionalnoj autentičnosti i bogatstvu vinske kulture.
Niste sigurni da je ova sorta pravi izbor za Vas? Pogledajte i ostale sorte iz ove grupe koje imamo u ponudi, kliknite ovde.
Pogledajte celi asortiman sadnica Tropskog Voća.