Sadnicama nara najviše odgovaraju područja sa vrućim letima i blagim zimama, mada nar može podneti niske temperature sve do -11. Temperature ispod toga su štetne i nar će izmrznuti.

Nar voli dobro dreniranu zemlju i najbolje mu odgovara peskovita ilovača bogata humusom. Ne podnosi teška i zbijena zemljišta. Nar se najčešće gaji kao žbun. Prve plodove nara možete očekivati u petoj godini, ako zasadite nar kao sadnicu.

Najbolje vreme za sadnju nara je proleće, kada prođe opasnost od mrazeva, a do tada možete čuvati sadnice u negrejanoj i dobro osvetljenoj prostoriji. Ukoliko se pravi zasad, pre nego što posadite sadnice nara, neophodno je da uklonite sav korov i duboko poorete. Sadi se na rastojanju 5 x 3 m. Ukoliko sadite nar u bašti ili dvorištu obavezno ga stavite na osunčano mesto jer traži dosta sunca i mora da bude zaklonjen od vetra. Sadnice nara se sade u prethodno iskopane rupe na dubinu od oko 70 cm. Koren se pokriva zemljom, zatim slojem đubriva, pa opet zemljom. Na kraju se zalije vodom.
Nar je samooplodan, odnosno jedno drvo ima i muške i ženske cvetove. Kada se završi period cvetanja, sa drveta otpadaju svi muški cvetovi i samo neoplođeni ženski cvetovi, te se može desiti da ispod svog nara odjednom vidite gomilu otpalog cveća.

Jesenji i prolećni meseci su period intezivnog rasta korena i tada je bitno da zemlja bude dovoljno vlažna. Naravno, voda je neophodna i kada cveta i kada rastu plodovi, i zato je važno da imate sigurno vodosnadbevanje. Ukoliko se nar ne zaliva redovno dolazi do pucanja ploda. Što se tiče đubrenja, sugestije su da se svake treće godine dodaje stajnjak i mineralna đubriva, a za prihranu najčešće se koristi KAN.

Berba nara je obično u drugoj polovini septembra, a orezuje se svake godine, kako bi se dobio lepo oformljen žbun.

Nakon berbe, a pre prvih mrazeva, neophodno je zaštiti nar od zime. To se radi tako što se žbun pokrije agrotekstilom, a donji deo stabla obilno zagrne otpalim lišćem i slamom. Ovo je važno uraditi da ne bi nar izmrzao tokom zime.

Uzgajanje Papaye

Uzgajanje Papaye

Papaja kod nas odlicno uspeva u vecim sakisjama,samo što preko zime mora da se unosi u kucu.Plodovi mogu biti teški

Pročitajte više
Gajenje Marakuje

Gajenje Marakuje

Južno i suptropsko voće sve više je popularno na domaćem tržištu. Posebno su egzotične vrste poput marakuje interesantnije kupcima. Ipak,

Pročitajte više
Japanska Trešnja

Japanska Trešnja

U Japanu postoji izreka da jedan celi život nije dovoljan da se pronađe idealan trešnjin cvet, jer su po lepoti

Pročitajte više
© Rasadnik Mango | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll