Sadnja kivija, voća poznatog po svom osvežavajućem ukusu i visokom sadržaju vitamina C, može biti izazovna, ali uz odgovarajuće uslove i negu može rezultirati obilnim i ukusnim plodovima. Evo nekoliko koraka koje možete pratiti prilikom sadnje kivija:

  1. Izbor sorti kivija: Prvo što treba da uradite je da izaberete sortu kivija koja će odgovarati vašem geografskom području i klimatskim uslovima. Neke sorte su otpornije na hladnoću, dok su druge bolje prilagođene toplijim klimama.
  2. Izbor lokacije: Kiviju je potrebno puno sunčeve svetlosti da bi dobro raslo i donosilo plodove. Odaberite lokaciju sa puno sunca i dobru drenažu kako biste izbegli stagnaciju vode oko korena.
  3. Priprema zemljišta: Zemljište treba da bude dobro drenirano i bogato organskim materijama. Pre sadnje, možete dodati kompost ili organsko đubrivo kako biste poboljšali plodnost zemljišta.
  4. Sadnja sadnice: Sadnju kivija najbolje je obaviti u proleće. Iskopajte rupu koja je duboka i široka dovoljno da sadnica može komotno da se smesti. Sadnicu postavite u rupu tako da korenje bude ravno i prekrijte je zemljom.
  5. Podrška: Kiviju je često potrebna podrška kako bi se penjao. Možete postaviti rešetke ili metalne stupove blizu sadnice kako biste pružili podršku za rastuće biljke.
  6. Zalivanje i nega: Redovno zalivanje je ključno, pogotovo tokom sušnih perioda. Takođe, redovno uklanjajte korov oko sadnice kako biste sprečili konkurenciju za vodu i hranjive materije. Takođe, možete primeniti odgovarajuće đubrivo prema potrebama biljke.
  7. Zaštita od štetočina i bolesti: Redovno pregledajte biljku kako biste uočili moguće znakove štetočina ili bolesti i preduzmite odgovarajuće mere zaštite, kao što su primena insekticida ili fungicida.
  8. Berba: Kivi obično sazreva u jesen. Kada plodovi postanu mekani na dodir, spremni su za berbu. Pažljivo ih uberite kako biste izbegli oštećenja.

Prateći ove korake i pružajući redovnu negu, možete uzgajati zdrave i ukusne kivije u svom vrtu.

Sadnja Sibirskog Limuna

Sadnja Sibirskog Limuna

Evo koraka za sadnju sibirskog limuna: Odaberite odgovarajuću lokaciju: Sibirski limun preferira sunčana mjesta s dobro dreniranim tlima. Odaberite lokaciju

Pročitajte više
Sadnja Pistaca

Sadnja Pistaca

Pistacija, često poznata kao pistacija ili pistacija, je drvoredno drvo koje proizvodi ukusne orašaste plodove. Evo koraka za uspešnu sadnju

Pročitajte više
Sadnja Ruža

Sadnja Ruža

Ruža vreme za sadnju je jesen i proleće  Kod aprilske sadnje ruža sadnice su pak mahom već poterale u trapu,

Pročitajte više
© Rasadnik Mango | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll