Pistacija, često poznata kao pistacija ili pistacija, je drvoredno drvo koje proizvodi ukusne orašaste plodove. Evo koraka za uspešnu sadnju pistacija:

  1. Izbor sorte: Prvo, trebate odabrati sortu pistacija koja je pogodna za vašu klimu i tlo. Neke sorte su otpornije na hladnoću, dok druge bolje uspevaju u toplijim klimatskim uslovima. Takođe, obratite pažnju na različite sorte koje mogu imati različite potrebe u pogledu oprašivanja.
  2. Izbor lokacije: Pistacija preferira suva i topla područja s dobrim drenažnim sistemom. Odaberite sunčano mesto koje je zaštićeno od jakih vetrova. Obratite pažnju na to da drvo pistacija može postati prilično visoko, pa im obezbedite dovoljno prostora za rast.
  3. Priprema zemljišta: Pre sadnje, pobrinite se da je zemljište dobro drenirano i bogato organskom materijom. Ako je potrebno, možete dodati kompost ili druga organska đubriva kako biste poboljšali plodnost zemljišta.
  4. Sadnja: Sadnice pistacija obično se sade u jesen ili rano proleće. Iskopajte rupu koja je duboka i široka dovoljno da sadnica može komotno da se smesti. Postavite sadnicu u rupu, pažljivo raširite korenje i pokrijte ga zemljom. Pazite da ne pokopate stablo previše duboko.
  5. Zalivanje: Nakon sadnje, obilno zalijte sadnicu. Nakon toga, redovno zalijevajte u prvim nedeljama kako biste omogućili dobro ukorenjavanje. Kasnije, zalijevajte samo ako dođe do suše, jer pistacija podnosi sušne uslove.
  6. Nega: Održavajte prostor oko sadnice čistim od korova. Takođe, možete dodati sloj malča oko biljke kako biste zadržali vlagu i sprečili rast korova. Pravilno obrezivanje takođe može biti korisno za formiranje stabla.
  7. Oprašivanje: U zavisnosti od sorte, možda će vam biti potrebno da posadite više različitih sorti pistacija radi osiguranja adekvatnog oprašivanja i dobijanja plodova.
  8. Berba: Pistacija obično sazreva u jesen. Plodovi će postati zreli i spremni za berbu kada ljuska postane smeđa i počne se odvajati od ploda.

Prateći ove korake i pružajući odgovarajuću negu, možete uspešno posaditi i uzgajati pistacije u svom vrtu.

Sadnja Sibirskog Limuna

Sadnja Sibirskog Limuna

Evo koraka za sadnju sibirskog limuna: Odaberite odgovarajuću lokaciju: Sibirski limun preferira sunčana mjesta s dobro dreniranim tlima. Odaberite lokaciju

Pročitajte više
Sadnja Kivija

Sadnja Kivija

Sadnja kivija, voća poznatog po svom osvežavajućem ukusu i visokom sadržaju vitamina C, može biti izazovna, ali uz odgovarajuće uslove

Pročitajte više
Sadnja Ruža

Sadnja Ruža

Ruža vreme za sadnju je jesen i proleće  Kod aprilske sadnje ruža sadnice su pak mahom već poterale u trapu,

Pročitajte više
© Rasadnik Mango | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll